Chystáte se do Prahy na The Cure? V Kunsthalle na vás čeká překvapení!

Jak výstava souvisí s The Cure?

O karmínové bolesti, čekání v chladné noci a počínající insomnii. Přes veškerou lyrickou bolest se lze v písni The Figurehead snadno ztratit. Tenhle diamant zastává páté místo mezi osmi příběhy na proslulém albu Pornography, které v melancholickém díle The Cure znamená jeden z nejvyšších kreativních vrcholů. Pevný základní stavební kámen gotického rocku, položený v květnu 1982, významně ovlivnil i německého umělce Gregora Hildebrandta, mj. spoluvlastníka berlínského hudebního labelu Grzegorski Records. Ten do svých děl v posledních dvaceti letech ostatně implementoval odkazy na různé hudební vzory, od Kraftwerk (obraz Neonlicht) přes The Police (Message in a Bottle), Velvet Undergound (předmět Shiny Boots Of Leather) až právě po zmiňované The Cure. Obraz s názvem The Figurehead, který je součástí impozantní černé opony vytvořené z VHS pásek, můžete (stejně jako ostatní zmiňovaná díla) sami vidět právě teď v Hildebrandtově výstavě v Kunsthalle Praha.

Dostanu se na ni zdarma s lístkem na pražský koncert The Cure?

Pokud na recepci Kunsthalle Praha v den konání koncertu — v pondělí 24. října 2022 — předložíte platnou vstupenku na večerní koncert kapely v O2 Areně, dostanete od nás jeden vstup do galerie zdarma. Jeden lístek budete muset zaplatit, ten druhý ovšem můžete rovnou někomu věnovat anebo se s ním do galerie vrátit kdykoliv jindy. Cena jedné vstupenky činí 260 Kč — a v ceně je rocková výstava Gregora Hildebrandta, dále velkoplošná multimediální instalace Invisible Forces nebo vstup do Kunsthalle Café s výhledem na Petřín a Pražský hrad, kde si můžete dát vynikající kávu nebo menší občerstvení. 

Co když chci vědět o výstavě mnohem víc?

Není problém! Přehlídka temné vizuální poezie v Kunsthalle Praha s názvem s poetickým názvem A Blink of an Eye and the Years are Behind Us (neboli Jedno mávnutí řas, a za námi jsou léta) je vůbec první samostatnou výstavou Gregora Hildebrandta v České republice, stejně tak jeho dosud největší ve světovém měřítku. Hlavním motivem výstavy je Hildebrandtova tajemná vizuální poezie, která často tematizuje neúprosné plynutí času i jeho zastavení v podobě nostalgických vzpomínek. Ty se právě velmi často pojí s analogovými nosiči zvuku, od prvních vinylů až po raritní audiokazety. Na výstavě se ve výsledku představuje více než osmdesát děl, od obrazů z vinylů a starých magnetických pásek až po monumentální instalace v podobě černé opony ze starých VHS pásek či nadrozměrné šachové figury. Ostatně, přesvědčte se sami už teď! 

© Filip Kopecký

Jsou na výstavu napojeny ještě nějaké další koncerty? 

Jsou! V obou případech jde o kapely z umělcova vlastního labelu Grzegorzki Records. Takový Berlín v Praze. Nejprve v úterý 1. listopadu pokřtí svou (staro)novou desku berlínská psych-popová kapela Walking Down Brenton Road, následně v úterý 6. prosince u nás vystoupí elektronická formace ANNE z Mnichova. Zažijte jedinečné spojení strhujících koncertů a výtvarného umění, navíc v industriálním prostředí jedné ze staveb roku 2022. Srdečně zveme!   



© Vojtěch Veškrna, Lukáš Masner, Jan Malý