Výzva prodloužena! Pošlete svůj kabinet kuriozit do Kunsthalle Praha

Proč nás zajímají právě kabinety kuriozit?

Vše začíná u amerického umělce Marka Diona. Umělec a archeolog v jedné osobě nasbíral staré vypínače, žárovky, baterie a celou řadu dalších elektrických součástek z technologicky bohaté minulosti bývalé Zengerovy trafostanice, dnešní Kunsthalle Praha.

Jednotlivé předměty z původní technické stavby Dion následně doplnil o nové i zdánlivě nesouvisející objekty a ty následně uspořádal do jedné monumentální instalace – do tzv. Kabinetu elektrických kuriozit. Unikátním způsobem tak vypráví fascinující příběhy budovy samotné, od vzniku ve 30. letech 20. století až po současnou transformaci v kulturní prostor. Právě Dionův kabinet se stává první stálou site-specific instalací v Kunsthalle Praha.

V rámci naší výzvy se snažíme poukázat na různorodé důvody a podněty k tvorbě kabinetů či sbírání různorodých předmětů. Věříme, že i zdánlivě obyčejné věci k sobě přitahují zajímavé příběhy. V případě, že je sdružujeme, řadíme a skládáme, vytváříme jim prostor pro nové významy a vzájemné porozumění.

Tvorbu Marka Diona ukazujeme i v kontextu jiných umělců, kteří vytváří jinak osobité série a sledy objektů. Zajímá nás, co pro každého z nás znamenají hmotné i nehmotné věci. A otevíráme tak aktuální otázky o tom, kolik předmětů k životu potřebujeme, jakou mají životnost, kdo je vyrobil nebo vlastnil a co nás vede k tomu si je uchovávat.

V čem výzva spočívá a jak se do ní mohu zapojit?

Tato výzva je určena všem. Malým nebo velkým, rodičům a dětem, studentům, zkrátka všem zvídavým kreativcům. Baví vás hromadit věci, hledat, vybírat, třídit či vytvářet úplně nové předměty? Tak zkuste sestavit vlastní sbírku či kabinet!

Navíc, doba Vánoc se v současnosti pojí i s tématem hromadění předmětů a umělému vytváření nových potřeb. Jak se na to díváte vy? Sešlo se vám i letos více nechtěných dárků? Jakou nejkurioznější věc jste kdy pod stromeček dostali?

Můžete tvořit objekty, instalace, videa, ale sbírat můžete třeba i nehmotné předměty jako obrázky v počítači nebo dokonce myšlenky a sny.

Své práce nazepomeňte fotograficky zdokumentovat a poslat e-mailem na naši adresu learning@kunsthallepraha.org, ideálně, prosím, ve formátu JPG, TIFF, PDF, MP4.

Co nesmím prošvihnout?

Deadline pro elektronické zaslání jsme stanovili na pondělí 31. ledna 2022. Odborná porota vybere nejzajímavější sbírky a přístupy, které poté zveřejníme na našich sociálních sítích a webu Kunsthalle Praha. A s vybranými autory se společně s kurátory potkáme naživo přímo u kabinetu Marka Diona. Těšíme se na vaše nápady!

Potřebuji vědět ještě něco?

K fotografiím děl připojte popis vašeho pojetí a přístupu, stačí 3 až 5 vět. Nezapomeňte také uvést název díla a celé vaše jméno s kontaktním telefonem nebo e-mailem. Toť vše.

Fotografie a videa vašich děl posílejte do neděle 31. 1. 2022 na adresu: learning@kunsthallepraha.org


Výzvové desatero

  1. Zajímá nás dialog a komunikace s vámi

  2. Výzvy jsou určeny všem, neděláme rozdíly mezi věkem či společenskými skupinami

  3. Chceme podporovat tvořivost a inspirovat vás k vlastní tvorbě

  4. Výběr média je na každém z vás, důležitý je nápad a jeho zpracování

  5. Snažíme se srozumitelně představit projekty Kunsthalle Praha v širším kontextu

  6. Zaslaná díla neposuzujeme a nehodnotíme

  7. Odborná komise se nad všemi díly zamýšlí z několika pohledů a poukazuje na nápaditá pojetí

  8. V rámci prezentace výzev a jejich výsledků představujeme rozmanitost přístupů k tématu

  9. Díla nevybíráme a nezačlěňujeme do sbírky Kunsthalle Praha

  10. Snažíme se poskytovat zpětnou vazbu a odpovídat na všechny vaše dotazy