Do Prahy zavítá performer Haroon Mirza! V Kunsthalle uvede modulární operu

V moři zvuků a hluků

Nad hudbou přemýšlí jako nad organizovaným souborem zvuků a hluků. Jeho médiem je elektřina, kterou vnímá jako někdy poklidné, jindy rozbouřené vlny oceánu. Imerzivní performance britského multitalentu Haroona Mirzy je součástí série modulárních oper, kolaborativního projektu, k němuž pravidelně zve další umělce, hudebníky či designéry.

V Kunsthalle s ním v sobotu 21. května od 19.00 tak vystoupí např. vokalistka Sarah-Jane Lewis. Předlohou pro sonickou performance, která vám poskytne vhled do Mirzova uměleckého mýšlení a tvorby, se jim stanou fragmenty z několika jeho specifických děl.

Foto: Alexandra Mertová, Dita Havránková

Neuvěřitelný akt

Výchozím bodem performance je dílo The Construction of an Act, v němž umělec pracuje se samotnou galerií jako nástrojem. Samotnou položkou zůstává i dílo s názvem There is non Truth and only Belief because the truth is unbelievable.  

Nová hudba

Kdo je tedy Haroon Mirza? Osobnost téměř nezařaditelná, vymykající se všem možným škatulkám. Jeho tvorba je totiž mimořádně rozmanitá. Rozpíná se od sochařských asambláží přes imerzivní instalace až po živé performance. Kořeny sahají až k jeho hlubokému vztahu k hudbě, k němuž nadále přispívá i jako DJ. Ve své skladatelské praxi komponuje a zviditelňuje různé vizuální a akustické prvky materiálů i samotných prostor v podobě nových forem.

  • Neopakovatelná performance Haroon Mirza: Modular Opera se uskuteční v sobotu 21. května 2022 od 19.00 v Kunsthalle Praha. Vstupné činí 150 Kč, kapacita míst je omezená. 
     

  • * Haroon Mirza sám vystavuje i v rámci Kinetismu. Jeho dílo, jež navíc pochází ze sbírky Kunsthalle Praha, najdete v prostoru Galerii 2 pod názvem Self-Transforming Emdrive (2017). 
     

  • Sobotní performance Haroona Mirzy nakonec doplní Oozlum ze stáje Lunchmeat Festivalu. Cestoval v čase a napříč žánry, experimentální DJ a v každém pádě nevyzpytelný tvůrce filmově hutné atmosféry s mottem "...když vás hudba zavede na místa, o jejichž existenci jste dosud neměli ani ponětí."