Týden v Kunsthalle: Po stopách vizionáře Zdeňka Pešánka

Kam zmizel Pešánek?!  

Toto je podcast s (ne)bezpečnými výboji fantazie! Představujeme vám strhující pětidílné pátrání po životě, díle a odkazu vizionáře Zdeňka Pešánka, průkopníka kinetismu. Skrze audiopomník na pomezí fikce a reality slyšte skutečné odborníky z umělecké praxe i plejády fiktivních postav. Pro Kunsthalle Praha vytvořil KINETICON

Když studentka FAMU Anna Tichá dostane úkol napsat seminární práci o Zdeňku Pešánkovi, otevře se před ní netušená cesta, na níž jí doprovází samotný umělec. Ozývá se nejprve mezi řádky z publikace Kinetismus – jeho jediné a více než osmdesát let staré knihy, a poté v její rozpohybované fantazii. Proč se tento vizionář oceněný dvěma medailemi na Světové výstavě v Paříži v roce 1937 nezapsal do dějin světového umění? Kam až Annu zavedou stopy, které po sobě Pešánek zanechal?

Návrat do Královského hl. města Prahy

Už jste měli čas navštívit výstavu (nejen) o historii Zengerovy trafostanice u nás ve třetím podlaží, hned vedle kavárny? Do historického příběhu vás vtáhne skrze dosud nikdy nepublikované plány, skici, fotografie či grafy, navíc orámované podmanivými projekcemi.

Důležitou roli tu sehrávají mapy, jež názorně objasňují rozvod elektřiny v meziválečné Praze a ilustrují tak nesmírný význam investora Zengerovky, totiž Elektrických podniků hlavního města Prahy.  Na ty nejmenší návštěvníky pak dokonce čeká velkoformátový dřevěný model trafostanice — fotky berte jako důkazy místo slibů! 

Foto: Vojtěch Veškrna, Jan Hromádko

A jak to všechno souvisí s Pešánkem?

Hlavní průčelí Zengerovky měl ve druhé polovině třicátých let 20. století ozdobit cyklus Sto let elektřiny z dílny vy-víte-koho. Čtveřice monumentálních, světelně kinetických plastik se bohužel nedochovala, a proto jsme se je pokusili zpřítomnit alespoň uvnitř expozice.

Byl to náročný úkol, neb pravděpodobný tvar Pešánkových objektů mohl být rekonstruován pouze na základě dobových fotografií, mediálních ohlasů, autorových poznámek či přípravných modelů — konkrétní informace o původní orchestraci a iluminaci jsou čistě sporadické.

Animované 3D modely Erika Bartoše tak variují možné cesty, jimiž se mohla Pešánkova světelná animace ubírat. Současné dílo nemá ambici být přesnou rekonstrukcí původních plastik, je spíše jejich volnou reminiscencí. 

Komentované prohlídky obou zahajovacích výstav se uskuteční v nedělí 10. dubna 2022 od 16.00. Startovat budeme přímo v lobby Kunsthalle Praha.