Podívejte se na kabinety kuriozit, které jste nám zaslali do Kunsthalle

Naši kuriozitní výzvu jsme věnovali všem — od těch nejmenších přes dospělé až po celé rodiny nebo studentky a studenty, zkrátka všechny zvídavé kreativce! Tehdy stačilo jediné — hledat, vybírat, třídit či přímo vytvářet (staro)nové předměty a následně z nich zkusit sestavit vlastní osobitou sbírku či kabinet. No a ten řádně zdokumentovat, vyfotit a výsledek poslat přímo k nám do Kunsthalle, pod drobnohled odborné poroty.   

Nyní představujeme naše/vaše výsledky. V galerii najdete finálních jedenáct kousků. Od sbírky žmolků nebo šlupek přes tzv. nalezený kabinet v duchu Marcela Duchampa až po unikátní pojetí schránek na objekty. Vybraní účastníci z řad různých školních skupin či individuálních tvůrkyň či tvůrců získali jedinečnou možnost popovídat si se spolutvůrcem Kabinetu elektrických kuriozit — Matějem Al-Alim — a společně prezentovat svá vlastní díla. 

Děkujeme všem za účast!

Autorky, autoři děl (shora zleva)

  • Vladimír Vacík — ZŠ Járy Cimrmana/5.B — Oliver Maštalíř (ZUŠ Šimáčkova)

  • Kateřina Svatoňová — Váš umělec — Pavel Dostál

  • Delphine Prokešová — Veronika Pospíšilová (ZŠ Určice/7.A) — Sofie Třešňáková (ZUŠ Šimáčkova)

  • Pavel Dostál — Petr Kopeček  

Jak to celé začalo?

Zapamatujte si jméno Mark Dion. Americký umělec a archeolog v jedné osobě nasbíral staré vypínače, žárovky, baterie a celou řadu dalších elektrických součástek z technologicky bohaté minulosti bývalé Zengerovy trafostanice, dnešní Kunsthalle Praha.

Jednotlivé předměty z původní technické stavby Dion následně doplnil o nové i zdánlivě nesouvisející objekty a ty následně uspořádal do jedné monumentální instalace – do tzv. Kabinetu elektrických kuriozit. Unikátním způsobem tak vypráví fascinující příběhy budovy samotné, od vzniku ve 30. letech 20. století až po současnou transformaci v kulturní prostor. Právě Dionův kabinet se stává první stálou site-specific instalací v Kunsthalle.