NEWSLETTER #3

AKTUALITY

OPEN CALL: ART OMI AND KUNSTHALLE PRAHA VISEGRAD FELLOWSHIP DO 30. LISTOPADU 2019!

Díky podpoře Kunsthalle Praha nabízí americká kulturní organizace Art Omi nově rezidenční pobyt ve státu New York pro umělce z visegrádského regionu. Kdo a jak se může přihlásit, se dozvíte níže.
Číst více

FOTOREPORT: JARO VARGA NA REZIDENCI V DELFINA FOUNDATION V LONDÝNĚ

Slovenský umělec, kurátor a pedagog Jaro Varga díky podpoře Kunsthalle Praha, Českých center a Institutu umění - Divadelního ústavu nedávno absolvoval rezidenční pobyt v Londýně. Spolu s fotografiemi krátce popisuje svou zkušenost.
Číst více


O KUNSTHALLE

REZIDENČNÍ PROGRAMY A SPOLUPRÁCE

Zatímco se v Kunsthalle Praha připravujeme na otevření vlastních výstavních prostor v květnu 2021 a intenzivně chystáme nadcházející program, fungujeme jako platforma pro networking a umělecko-kulturní rozvoj, jako partneři a podporovatelé nejrůznějších kulturních projektů. Jsme součástí několika programů, díky nimž mohou domácí i zahraniční umělci a umělkyně vyjet na rezidence, tedy pobyty do ciziny, které jim umožní po nějakou dobu sídlit a tvořit pod záštitou vybrané organizace. Podmínky a formáty jednotlivých rezidencí se liší a stále navazujeme nové spolupráce, abychom k zahraničním zkušenostem dopomohli co největšímu množství umělců a umělkyň.
 


ROZHOVOR

Christelle Havranek, hlavní kurátorka Kunsthalle Praha

OCEŇUJEME DIVERZITU, PODPORUJEME VÝMĚNU NÁZORŮ

Můžete mi říct něco o své profesní dráze? Co pro vás znamená být hlavní kurátorkou nově vznikající Kunsthalle Praha?

Po studiích dějin umění ve Francii jsem dlouhá léta vedla galerii Francouzského institutu v Praze. Dnes tu žiji přes dvacet pět let. Zpětně si uvědomuji, jaké jsem měla štěstí, že jsem mohla být svědkem výjimečného období v dějinách této země. Sledovala jsem různé fáze postkomunistického období, které ovlivnily vývoj umělecké scény. Pamatuji si výtvarnou scénu, která na začátku 90. byla spíš experimentální a lokální a postupně se rozrůznila, profesionalizovala a získala mezinárodní charakter.
Číst více


ŽIVOT JE UMĚNÍ

© Vendula Chalánková