NEWSLETTER #9

AKTUALITY

FACADE PROJECT TIMELAPSE

ČAS TAJEMSTVÍ A PROMĚN! POŠLETE UMĚNÍ POŠTOU

Pilotním projektem vzdělávacího programu Kunsthalle Praha jsou svérázní Patroni umění. Mají vědomosti o umění a nebojí se je použít! Každá jejich video-lekce se věnuje vždy jednomu uměleckému přístupu, umělci nebo době. Začínáme tzv. poštovním uměním.

I vy se můžete nechat inspirovat, vytvořit vlastní dílo a poslat je k nám do Kunsthalle. Detaily se dozvíte zde, niže si případně můžete k práci uložit tahák. Těšíme se!


MAIL ART PROJECT

Dancing with the angles


KUNSTHALLE VISIT

„Nikdy jsem nesnil o tom, že budu umělcem. Chtěl jsem jen něco vytvářet, pracovat rukama a manipulovat s materiály,“ vzpomíná Joël Andrianomearisoa v rozhovoru s Christelle Havranek

Multikulturní umělec a hlavní kurátorka si v hrubých kulisách vznikající Kunsthalle Praha povídají o nálepce enfant terrible umělecké a módní scény, o tajemné minulosti rodného Antananariva, o (ne)vysvětlitelné magii filmu Loni v Marienbadu, ale také o instalaci pro 58. Bienále v Benátkách, jehož se Joël účastnil coby první madagaskarský umělec v historii.


UMĚNÍ V IZOLACI

JIŘÍ KOVANDA

„To nadšení, že nepotřebuju vůbec nic a přesto můžu něco dělat, bylo hrozně osvobozující. A tahle svoboda mě v té době nadchla,“ vzpomíná umělec Jiří Kovanda na období své romantické umělecké puberty. Jeho rané performance s nadšením nabourávaly stereotypní bariéry mezilidských vztahů.

Dvě neziskové organizace Kunsthalle Praha a Post Bellum–Paměť národa spojily síly, aby zaznamenaly vzpomínky uměleckých pamětnic a pamětníků a společně vám tak představily jejich životní zkušenosti a inspirativní postoje. Výsledkem spolupráce je dokumentární cyklus jménem Umění v izolaci.