NEWSLETTER #8

AKTUALITY

THE MAKING OF KUNSTHALLE PRAHA

KURÁTORSKÁ REZIDENCE V DELFINA FOUNDATION

Čtyřtýdenní pobyt v Londýně čeká koncem května kurátora Jena Kratochvila. V sídle nadace Delfina nedaleko Buckinghamského paláce se zúčastní tematického programu Collecting as Practice (Sběratelství jako praxe), který se věnuje otázkám politiky, psychologie a filozofie sběratelství včetně role sběratelů a umělců ve vztahu ke sbírkám a archivům. Projekt probíhá za podpory Kunsthalle Praha, Českého centra v Londýně, Institutu umění – Divadelního ústavu a Delfina Foundation.


MAIL ART PROJECT

SNY A TOUHY V MAIL-ARTU NA TRASE ANTANANARIVO–PAŘÍŽ–PRAHA

Básně a umělecké objekty, které odráží podstatu naší doby. Objevovat je můžete na našem instagramovém profilu. Autorem projektu je Joël Andrianomearisoa, za fotografiemi stojí tandem Shotbyus, který získal cenu Czech Grand Design za fotografky roku 2020. Ještě více se dozvíte na našem webu anebo na platformě e-flux.


ROZHOVOR

Krištof Kintera, umělec

„JSEM TECHNOOPTIMISTA. CO JINÉHO MI ZBÝVÁ,“ ŘÍKÁ KRIŠTOF KINTERA

S umělcem Krištofem Kinterou o jeho nové knize Out of Power Tower. O civilizaci, které docházejí baterie, ale také o osvobozujícím pohledu na Zemi z vesmíru. Číst více


KUNSTHALLE VISIT

„Poskytuji prostor pro snění a hru,“ říká Joël Andrianomearisoa v diskuzi s Christelle Havranek

Madagaskarský umělec a hlavní kurátorka Kunsthalle Praha si v rozestavěné budově povídají o nepředvídatelnosti mail-artu, o architektuře pro touhy a vášně, ale také o současném životě v bezčasí.


UMĚNÍ V IZOLACI

INGE KOSKOVÁ

„Figura už byla pro mou vnitřní svobodu málo, člověk potřeboval vidět víc než jen realismus,“ vzpomíná česká umělkyně Inge Kosková. Její abstraktní černobílé kresby mlčenlivě zrcadlí rychlý chod našich dějin.

VÁCLAV STRATIL

„Vždycky jsem to bral tak, že tady je nás potřeba víc než v zahraničí. Nemyslel jsem ani tak na sebe jako na kluky, se kterýma jsem tehdy hrál bigbít,“ vypráví umělec Václav Stratil v nové epizodě dokumentárního cyklu. 

Osudy umělkyň a umělců v době totality představují společně Kunsthalle Praha a Paměť národa. Číst více