Kunsthalle uvádí audio-vizuální dílo britského umělce Jeremyho Dellera

Audio-vizuální dílo vycházející z reálné vyučovací hodiny na střední škole v Londýně v roce 2018 lze považovat za důležitý sociální komentář nejen pro Anglii po Brexitu, ale také pro zdejší středoevropské prostředí. Středoškolské studenstvo se pod taktovkou samotného umělce dozvídá o socio-politické historii Spojeného království neobvyklou optikou taneční elektronické hudby – acid houseu a rave music. Neotřelý pohled a hlas subkultur a studenstva coby nastupující generace se tak dostává do popředí a získává svou unikátní roli v běhu dějin.  

„Jak v osmdesátkách, tak i dnes se nacházíme v silně pravicovém prostředí a hudba a populární kultura nám mohou sloužit jako dobrý způsob zkoumání, jak v této těžké době lidé reagují,“ říká o projektu přímo britský umělec Jeremy Deller, jedna z nejvýraznějších osobností mezinárodní současné umělecké scény.   

Síla elektronické hudby v jeho svérázné lekci prostupuje generace i geografické lokace, má až mytologickou i rituální povahu. Deller jí navíc v svém snímku dodává další rozměr – výraznou roli v rámci socio-politických momentů, např. stávek horníků. Tradiční průmysl umírá a na jeho ruinách tančí nová generace. 

„Téma hudby, audiovizuálních instalací a vzdělávání prostupuje dlouhodobě naši dramaturgii, skrze níž si galerie hledá cestu, jak srozumitelným jazykem oslovit širokou veřejnost. Neotřelý náhled na důležité sociopolitické momenty skrze rave, médiální výstupy nebo davové chování, který Deller předkládá, navíc může pomoci i při vnímání dnešní neklidné společenské situace,” míní kurátorka projektu Martina Freitagová, která si na Dellerovi mj. cení fakt, že na rozdíl od jiných umělkyň a umělců se nebojí svou tvorbu vysvětlovat a že skrze svá díla nechává promlouvat různé hlasy.

Jeremy Deller (*1966 v Londýně) studoval dějiny umění na Courtauldově institutu a na Sussex University. V roce 2004 získal prestižní Turnerovu cenu a v roce 2013 reprezentoval Británii na 55. Benátském bienále. Během posledních dvou desetiletí vytvořil projekty, které ovlivnily tradiční struktury současného umění. Umělecká díla začal tvořit na počátku 90. let a často je vystavuje mimo kontext běžných galerijních provozů. 

JEREMY DELLER  
Everybody in The Place – Neúplná historie Británie mezi lety 1984–1992 
23/9—9/10 2023 
Kurátorka: Martina Freitagová 

Kunsthalle Praha Booklounge (3. patro, vedle kavárny) 
11.00—18.00 (projekce začíná každou hodinu) 
V původním anglickém znění s českými titulky 
Vstup zdarma