Týden v Kunsthalle: Role genderu v modernizaci Prahy & KunstKino poprvé!

Modernizace Prahy s Vendulou Hnídkovou 

Byla modernizace Prahy výhradně mužkou doménou? Odpovědi a zajímavé pohledy poskytne historička architektury Vendula Hnídková, kurátorka výstavy o Zengerově trafostanici, během své přednášky ve středu 30. března od 19:00. 

"Elektrické podniky hlavního města Prahy byly největší městskou firmou a z pozice municipálního hegemona se ve dvou meziválečných dekádách výrazně zapsaly do modernizace metropole. Elektrické podniky vyráběly elektrickou energii, budovaly rozsáhlou rozvodnou infrastrukturu, zajišťovaly veřejnou dopravu, ale také provozovaly prodejnu a půjčovnu domácích spotřebičů. Veškeré své aktivity podporovaly edukační a popularizační činností, jejichž obsah i forma jsou působivou výpovědí o charakteru modernizace Prahy a jejích obyvatel a obyvatelek striktně posilujících genderové příkopy ve městě i v domácnostech."

Vendula Hnídková je historičkou architektury a kurátorkou výstavy Zengerova transformační stanice: Elektřina ve městě, elektřina v architektuře. Působila na University of Birmingham v rámci Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship. 

KunstKino #1: Nový Bauhaus

Život a dílo jednoho z nejvýznamnějších představitelů školy Bauhaus — László Moholy-Nagye. Sledujte historický zrod tzv. Nového Bauhausu v unikátním filmovém dokumentu v rámci nového projektu KunstKino. Snímek uvedeme v originálním znění s českými titulkami ve čtvrtek 31. března v prostorách Bistra Kunsthalle Praha. 

KunstKino představuje filmový výběr, který je tematicky propojený s naším aktuálním výstavním programem. Každý poslední čtvrtek v měsíci se na filmovém menu Bistra Kunsthalle Praha objeví rozmanitá nabídka historické a současné dokumentární tvorby zahraničních i českých tvůrců,  mnohdy doplněná o hrané celovečerní počiny přibližující mezioborové přesahy v umění.