Kam zmizel Pešánek? Objevte příběh vizionáře českého kinetismu v novém podcastu

Když studentka FAMU Anna Tichá dostane úkol napsat seminární práci o Zdeňku Pešánkovi, otevře se před ní netušená cesta, na níž jí doprovází samotný umělec. Ozývá se nejprve mezi řádky z publikace Kinetismus – jeho jediné a více než osmdesát let staré knihy, a poté v její rozpohybované fantazii. Proč se tento vizionář oceněný dvěma medailemi na Světové výstavě v Paříži v roce 1937 nezapsal do dějin světového umění? Kam až Annu zavedou stopy, které po sobě Pešánek zanechal? 

Díl první 

Fiktivní hrdinka Anna začne objevovat svět Zdeňka Pešánka, který jí pronikne do představ i snů. Svět kinetických vizí se jí otevírá skrze Pešánkovu zásadní publikaci Kinetismus i v rozhovoru se současnou historičkou umění Evou Bendovou.

Díl druhý

Podcast putuje do Kutné Hory, rodiště Zdeňka Pešánka, kde Anna objevuje jeho inspirace v Chrámu sv. Barbory. Zpátky v Praze spolu s historičkou architektury Vendulou Hnídkovou prozkoumává Zengerovu transformační stanici. Její fasádu měly zdobit Pešánkovy plastiky, které se záhadně ztratily.

Díl třetí

Pešánkovy plastiky byly vystaveny pouze jednou, a to na Mezinárodní světové výstavě v Paříži v roce 1937. Jak to tam asi vypadalo? A co to znamenalo pro Pešánka a českou uměleckou scénu? Anna putuje historií společně s historičkou architektury Vendulou Hnídkovou.

Díl čtvrtý

Anna se potkává v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze s kurátorkou Ivou Knobloch, získává kontakt na pamětnici, která osobně potkala Zdeňka Pešánka a ve výtahu v Archivu UPM dochází k dalšímu nečekanému setkání.

Díl pátý

Poslední díl, ve kterém se Anna vydává na Šumavu za Jiřím Zemánkem, který vytvořil poslední velkou výstavu Zdeňkovi Pešánkovi. Přijde závěrečné rozuzlení? Jak Anna své putování uzavře?


Kam zmizel Pešánek? 

Námět: Martina Freitagová

Odborná spolupráce: Barbora Škaloudová

Scénář: Jitka Kostelníková,Tereza Lišková, Hanka Malaníková
Režie: Jitka Kostelníková
Dramaturgie: Tereza Lišková, Hanka Malaníková
Zvukový design: Anna Kolářová
Mastering: Tomáš Karásek
Zvuková konzultace: Martin Ožvold
Nahrávací studio: Mr. Wombat

Hráli:
Anna Tichá: Kateřina Císařová
Zdeněk Pešánek: Petr Jarčevský
Jena Pešánková a vrátná: Hanka Malaníková
Profesor Kusý: Jiří Lábus
Architekt Jaromír Krejcar: Lukáš Houdek
Rozhlasová moderátorka: Jitka Kostelníková
Vrátná: Eva Čechová
Scénická poznámka: Kajetán Písařovic